Gödsling och Växtskydd


Det är inte alltid helt lätt att avgöra hur olika ekologiska produkter är i handeln. Koloniträdgårdsförbundet har gjort en sammanställning över vilken typ av gödsel och växtskyddsmedel som de rekommenderar :    Rek gödsling och växtskydd rev juni 2010 


        Testa växtkraften


Palsternacka har kort grobarhet medan andra fröer håller långt över bäst före datum. För att ta reda på vilka frön som kommer att klara sig, kan man under den tidiga våren testa växtkraften. Lägg hushållspapper på en tallrik, duscha med vatten, strö ut fröerna och lägg slutligen över plastfolie. Efter någon vecka ser man vilka frön som ännu har kraft och vilka som kan kastas bort.


         Kompost


Ordet kompost kommer av latinets compositus som betyder sammansatt. För att mikroorganismerna som sköter nedbrytningen ska trivas behövs näring, syre, värmeoch fukt. Nedbrytningen går snabbare om man blandar i kväverikt avfall som t ex färskt gräsklipp eller stallgödsel. Om myror har flyttat in är komposten för torr. Den ska kännas som en urkramad, fuktig disksvamp.


           Biokol


Biokol produceras av det trädgårdsavfall som lämnas till Högdalen Återvinningscentral Trädgård. Biokol används som jordförbättring. Det finns möjlighet att gratis få hämta  biokol på Återvinningscentralen Trädgård i Högdalen. Läs mer på Stockholm Vatten och Avfall.