Gnagare

 

När man gräver om i komposten på våren kan det hända att man hittar en kull sovande råttungar som vaknar och börjar pipa.

Möss och råttor kan ta sig in i komposter året runt, men det är större risk att de bygger bo om det finns mycket torrt material, som en stor hög med risiga perenner, löv eller halm. De behöver inte speciellt stort utrymme för att ta sig in, en glipa på ca fem millimeter räcker för musungar, 20 millimeter för råttor.

Ibland annonseras det om komposter som är säkra mot råttor, men om det bara är plastnät i botten tar de sig in i alla fall. Att klä in hela komposten med ett finmaskigt metallnät hjälper inte heller mot gnagarnas vassa tänder.

Det man kan göra är att ha uppsikt runt komposten och se till att hålla den fuktig, ungefär som en urkramad disktrasa. Om komposten är torr kan man vattna den och röra om. Då blir det mindre trivsamt för gnagarna att bygga bo där. Att gräva om komposten ofta och ta bort papper som de drar in som bomaterial är ett annat sätt att störa dem, så att de söker sig någon annanstans.

Frukt, grönsaker och frön lockar till sig fler gnagare än andra växter, enligt Anticimex, så var försiktig med att lägga i det.

Om man hittar mus- eller råttungar i komposten är det bara att gräva bort hela boet. Flyttar man boet till skogen kommer ungarna frysa ihjäl eftersom de behöver värmen från mamman, som brukar ligga vid dem när hon inte är ute och söker mat.

En brunråtta är dräktig i ungefär 20-25 dygn, sedan föds en kull på vanligtvis sex-tio ungar, som är både döva och blinda. Efter ungefär tio dagar öppnas ögonen och vid två-fyra månaders ålder är de könsmogna. Redan när råtthonan diar sina ungar är hon dräktig med nästa kull. Ett råttpar kan, åtminstone i teorin, ge upphov till 800 – 1.000 nya råttor under ett år,